Blendování medu
Spousta lidí se nás ptá, proč na skleničce medu je napsán „původ medu ze zemí: Argentina, Bulharsko, Cuba, Mexiko, Moldavie, Rumunsko, Srbsko, Španělsko, Ukrajiny, Uruguay, Tanzanie“ a další. Co to vlastně znamená? Proč je v jedné skleničce tolik různých medů? Nejde o podvod? Odpovědi na tyto otázky naleznete v textu:
Med je přírodní potravina, která pochází ze včel. Včely sbírají nektar nebo sladké šťávy hmyzu, které ve svém trávicím ústrojí obohatí vlastními enzymy a „přemění“ je na med. Výsledkem je zdravá superpotravina 100% přírodního původu, která obsahuje jednoduché cukry, minerály, vitamíny a také velmi důležitou biosložku, kterou tělo velmi potřebuje. Ta se skládá z bílkovin, aminokyselin a enzymů, které lidské tělo umí využít. Každý med je však trochu jiný. Jeho chuť, vůně a barva se liší v závislosti na původu medu. V odborné literatuře se píše, že neexistují 2 stejné identické medy. Vždy je med složen z malinko jiných zdrojů a jejich poměrů. Dá se tedy říct, že sami včely med blendují, když do medu z ovocných stromů přidají například med z lučních květů. Mísení více druhů medů je tak tedy naprosto přirozený proces. Aby byl med čistě jednodruhový, museli by včely být uzavřeny s pouze jedním zdrojem nektaru, který by v med přeměnila. V přírodě však takové to podmínky nejsou možné. Často tak bývá med složen z desítek až tisíců různých nektarů a sladkých šťav.
Naše logika blendování medu je velmi jednoduchá a je identická s logikou blendování whiskey. Smísit více druhů, aby se dosáhlo optimální chuti. Vzhledem k povaze medu, se kromě chuti medu snažíme dosáhnout požadované vůně a barvy. Každý region má vlastní specifické druhy medu a každý druh se vyznačuje trochu jinými charakteristikami, jako právě zmíněná chuť, vůně, barva, ale také obsah včelích enzymů, obsah pylu v medu, obsah minerálů a vitamínů a třeba také poměr jednotlivých cukrů – fruktózy a glukózy. Naším úkolem je nakoupit různé druhy kvalitních medů z celého světa a nablendovat je tak, aby naši zákazníci byly spokojeni. Díky správným recepturám se dosáhne požadované chuti, barvy a vůně. Med také obsahuje optimální množství enzymů, minerálů a vitamínů. Lze také ovlivnit jeho vlastnosti, jako je například krystalizace, která je pro spoustu zákazníků nežádoucí. Toto je naším úkolem, a to vše vždy a především z kvalitního medu nakoupeného od prověřených dodavatelů a zkontrolovaného v německé laboratoři QSI, abychom zaručili prvotřídní kvalitu pro naše zákazníky.
A jaké jsou tedy vlastnosti jednotlivých medů, které používáme?
- Český luční med – Chuťově příjemný, světlejší barvy, aromaticky neutrální
- Český řepkový med – Chuťově neutrální, velmi světlé barvy, aromaticky neutrální
- Argentinský květový med – chuťově výrazný, tmavší barvy, velmi aromatický
- Bulharský lipový med – velmi silná lipová chuť, velmi světlá barva, lipově aromatický
- Kubánský květový med – velmi příjemná chuť, světlejší barva, mírně aromatický
- Mexický avokádový med – velmi výrazná chuť, extrémně tmavý, aromatický
- Moldavský květový med – chuťově neutrální, světlejší barvy, aromaticky neutrální
- Rumunský lipový med – velmi silná lipová chuť, velmi světlá barva, lipově aromatický
- Srbský lipový med – velmi silná lipová chuť, velmi světlá barva, lipově aromatický
- Španělský kaštanový med – chuťově výrazný až pikantní chuť, tmavý med, aromatický
- Ukrajinský květový med - chuťově neutrální, světlejší barvy, aromaticky neutrální
- Tanzanský květový med – velmi chuťově příjemný, světlejší barvy, aromatický
- Tanzanský lesní med – velmi chuťově ostrý, velmi tmavý a výrazně aromatický